Nieuwe directeur WML,
Joyce Nelissen:

‘Ik neem vooral
mezelf mee’

Wie niet beter zou weten, zou denken dat Joyce Nelissen al jaren op de directiestoel van WML zit. Ze oogt fris, is open, enthousiast en vastberaden. Niets wijst erop dat ze pas de eerste twee werkweken erop heeft zitten. Een gesprek met een vrouw aan de top van het Limburgs waterleidingbedrijf die openheid, transparantie en authenticiteit hoog in het vaandel heeft staan.

Nieuwe directeur WML,
Joyce Nelissen:

‘Ik neem vooral
mezelf mee’

Wie niet beter zou weten, zou denken dat Joyce Nelissen al jaren op de directiestoel van WML zit. Ze oogt fris, is open, enthousiast en vastberaden. Niets wijst erop dat ze pas de eerste twee werkweken erop heeft zitten. Een gesprek met een vrouw aan de top van het Limburgs waterleidingbedrijf die openheid, transparantie en authenticiteit hoog in het vaandel heeft staan.

Joyce Nelissen

Leeftijd: 45 jaar

Geboren: Maastricht

Woonplaats: Maastricht

Opleiding: RA, Economie en Accountancy Maastricht University

Loopbaan: Deloitte, Buijks & Partners, gemeente Maastricht, provincie Limburg

Voorganger WML: Ria Doedel

Wordt blij van: enthousiasme en positivisme

Laatste boek: Zeven zussen van Lucinda Riley

Drankje: minimaal 1 liter kraanwater per dag

Ze maakte op 15 september letterlijk de overstap naar de buren. Joyce Nelissen, 45 jaar, geboren en getogen in Maastricht, verliet de provincie Limburg als directeur en stak de Limburglaan over om aan een nieuw avontuur te beginnen als directeur/bestuurder bij Waterleiding Maatschappij Limburg (WML). “In de afgelopen jaren ben ik wel eens vaker gepolst voor een andere baan. Je denkt er dan over na, maar nooit was er een inhoudelijke trigger om van baan te veranderen. Maar er was wel een aspect dat de laatste tijd vaker begon te kriebelen en dat was de zoektocht naar mijn toegevoegde waarde voor de samenleving. Welke ‘footprint’ laat ik achter? Mijn baan bij de provincie was voornamelijk intern gericht. Ik wilde graag iets gaan doen dat ook meer extern gericht was. En toen kwam WML voorbij. Dat was precies de trigger die ik zocht. Een organisatie met een concrete maatschappelijke taak, een permanente zorgplicht en ook mooie en complexe vraagstukken. Zeker in deze tijd waar duurzaamheid en milieu centraal staan. Maar ook de persoonlijke ontwikkeling die deze overstap kan bewerkstelligen deed me besluiten om me kandidaat te stellen.”

Water is voor
de meesten van ons een
vanzelfsprekendheid.
Het is er altijd en overal.
Water is voor
de meesten van ons een
vanzelfsprekendheid.
Het is er altijd en overal.

HORIZONTAAL KIJKEN

“Wat ik ga missen van de provincie?”, herhaalt Nelissen de vraag om wellicht een beetje bedenktijd te winnen. “Mijn collega’s vanzelfsprekend, maar ook de complexiteit die speelt bij bovenregionale ontwikkelingen waar de provincie bij betrokken is. De impact die de provincie heeft op de samenleving is enorm groot. Daar is politieke sensitiviteit voor nodig en de lenigheid om tussen verschillende belangen de balans te vinden. Deze ervaringen neem ik zeker mee naar WML. En verder neem ik vooral ‘mezelf ’ mee. Ik wil authentiek zijn, kort bij mezelf staan en kwetsbaarheid durven tonen. Daar zal niets aan veranderen. Ik kijk graag ‘horizontaal’, vanuit samenhang en verbinding, naar een organisatie ter voorkoming van een tunnelvisie . En die manier van kijken betekent de dialoog en samenwerking zoeken met partners, goed luisteren naar collega’s, je laten adviseren. Vanuit de breedte zaken benaderen, waarbij voor mij altijd als uitgangspunt geldt: het bedrijfsbelang weegt het zwaarst. Het gaat om WML, niet om mij. Ik zie mezelf dan ook als een leider die vanuit het concernbelang, visie, koers en duiding geeft .” Heeft ze ook rolmodellen als het gaat om leiderschap? “Nee dat niet, ik laat me wel graag inspireren door mensen. Ik heb enorm veel bewondering voor koningin Maxima vanwege haar combirol als koningin en haar inzet voor de VN, financiële inclusiviteit, en vooral de wijze waarop ze dat doet. Maar ook dichterbij en actueel: Rianne Letschert die verkozen wordt tot Topvrouw van Nederland. Zeer inspirerend.”

GEEN VANZELFSPREKENDHEID

Nederland kent tien waterleidingbedrijven. Bij de helft staat een vrouw aan het hoofd. Opmerkelijk in een vrij technische sector? “Nee hoor”, zegt Nelissen stellig. “Binnen de waterwereld wordt dit niet meer als bijzonder gezien, en zo hoort het ook. Natuurlijk is het een technische wereld waar voornamelijk mannen werken, maar het helpt dat ik bij de provincie ook in de wegensector heb gewerkt. Dat is ook een mannenwereld.” Bij WML werken 400 mensen, hebben ze bijna 9.000 kilometer aan waterleiding in de grond liggen en produceren ze 71 miljoen kubieke meter water per jaar. Maar het meest bijzondere is wellicht dat iedere inwoner van Limburg klant is. “Dat geeft ook gelijk de maatschappelijke relevantie en permanente zorgplicht van ons bedrijf aan. Water is voor de meesten van ons een vanzelfsprekendheid. Het is er altijd en overal. Maar het is keihard werken om dat zo te houden. WML kan het water prima ‘van bron tot kraan’ krijgen, maar we hebben iedereen nodig om die bronnen voor het drinkwater schoon te houden. Ik wil mijn steentje daaraan bijdragen, door dat belang goed over de bühne te brengen. Want nogmaals, het gaat niet om mij maar om het bedrijf. En daarmee om het drinkwater van vandaag én morgen.”

!

MAURICE VAN DER LINDEN

µ

JOHANNES TIMMERMANS!

MAURICE VAN DER LINDEN

µ

JOHANNES TIMMERMANS